CNC, bilgisayar sayılımlı yönetim şekli olarak tanımlanır. CNC makinesi tezgah üzerine monte edilen bilgisayarlar ile programlamalar yaparak otomatik bir şekilde işlemlerini sürdürür. CNC, insan gücünü arka plana alarak iş makinelerine devreder. Bu durum seri imalatın önünü açar. Kısa bir süre içerisinde çok fazla ürünün imal edilmesini sağlar. CNC işleme, başta imalat sektörü olmak üzere birçok farklı sektörde kullanılan, makinelerin kontrolünde bilgisayarların kullanılmasını içeren bir süreç olarak tanımlanır. Her geçen gün kullanım oranı artan CNC kullanıcılarına birçok avantaj sunar.
CNC Kullanım Alanları Hakkında
CNC makinesi kullanım alanları gelişen teknoloji, şartlar ve gereksinimler doğrultusunda her geçen gün genişlemektedir. Hemen hemen her alanda kullanılabilen CNC, kullanıcılarına birçok avantaj sunar. İmalat sektöründe çok fazla tercih edilir. Başlıca kullanım amacı imalat sektöründe doğan gereksinimleri karşılamasıdır. CNC kullanımı birçok sektördeki gereksinimleri karşılaması nedeniyle çok fazla geniş sektörde tercih edilir. CNC kullanım alanları genel itibariyle;
Yedek parça üretimi,
Otomotiv sektörü,
Mobilya sektörü,
Havacılık sanayi,
Talaşlı imalat,
Tüketim malları,
Savunma sanayi,
Kaynakçılık vb. sektörlerde CNC kullanılır.
Belirtilen alanların yanında üretim yapan her sektörün ihtiyaçlarını karşılayan bir teknolojidir. Kullanıldığı alanlardan bir diğeri de reklamcılık sektörüdür. Tema parklar için tasarlanan mekanların üretimi, mockup ve maket kalıp üretimleri olmak üzere CNC teknolojiden yararlanılır. Üretimin olduğu her sektör CNC kullanım alanları içerisinde yer alır.
Endüstride CNC Kullanım Alanları
CNC günümüzde neredeyse her alanda kullanılan bir teknolojidir. Bunları detaylandırmak gerekirse şu şekilde sıralayabiliriz:
Talaşlı imalat
Fabrikasyon ve kaynakçılık,
Pres,
Montaj,
Malzemelerin taşınması,
günümüzde CNC olarak en yaygın olarak kullanılan alan talaşlı imalattır.
CNC Torna Tezgahı Nasıl Çalışır?
CNC torna 2 eksene sahiptir. Bu eksenler kesicinin işini yapabilmesi için Z ekseni ve Y ekseni olarak isimlendirilir. Frezeleme işlemini yapmasını sağlayan C ekseni de bulunmaktadır. C ekseninde bulunan kesiciler kendi ekseni etrafında dönerek işlem yapar. İş parçası sabitlenir ve kesiciler istenen şekilde çalışmaya başlar. Sonuç olarak tezgaha ihtiyaç duyulmadan CNC tezgahında bu işlemler tamamlanır.
CNC Avantajları
Enerjisi kesilse bile veriler kaybolmaz.
Dilediğiniz zaman CNC tezgah programında değişiklik yapabilirsiniz.
Yüzey kalitesi ve hassasiyet konvansiyel tezgahlarla kıyaslanamayacak kadar iyidir.
Pek çok bilgisayar ve sistemlerle bağlantı kurulabilir.
Görüntü ünitesi yardımıyla parçanın ön izlemesi yapılır.
İnsan gücüne olan ihtiyaç azalır. Çalışanların işini kolaylaştırır.
Seri ve hassas üretim sağlar.
Zaman sorunu ortadan kalkar. Yapılacak işler hemen halledilir.
Tezgah işlemleri yüksek hassasiyet ile yapılır.
CNC Hassas İşleme En İyi Uygulamaları Nelerdir?
CNC işleme ekipmanları yüksek hassasiyet sunduğu için havacılık, otomotiv ve tıp sektörleri başta olmak üzere birçok farklı endüstri kolunda tercih edilir. CNC işleme, otomotiv endüstrisinin zorlu gereksinimlerine karşı otomotiv parçası üreticilerine çözüm sunar. Motor blokları, dişli kutuları vb. parçaların işlevsel bir hal alması için gerekli toleransların alınması gerekmektedir. Bu yüzden belirtilen parçaların hassas bir şekilde üretiminde CNC kullanılır. Araçların iç ve çatı panellerinde yer alan alaşımların işlenmesinde de kullanılmaktadır.
CNC, imalatta hassasiyetin yüksek olduğu noktalarda kullanıcılarına çözüm ortaklığı sunar. Bunların başında havacılık sektöründe kullanılan parçalar da yer alır. Karmaşık bir şekil yapısına sahip olan havacılık sektörü parçalarının doğru ve hassas bir şekilde üretilmesini sağlar. Uçağın iniş takımı, gövde bölümleri vb. kısımları da CNC makineleri tarafından üretilir. Havacılık endüstrisinin yanında tıp endüstrisinde de üretim teknolojilerinin başında CNC makineleri kullanılır. Hastaların tedavisinde rol oynayan kişiye özel parçaların üretiminde bu teknolojiden yararlanılır. Tıp sektöründe kullanılan hassas parçalar ve cerrahi aletlerin üretiminde bu teknoloji kullanılarak hassas işleme yapılır.
Tıp, havacılık ve daha birçok sektör parçalarının imalatında hassas işleme faaliyetini tercih eder. Bu durum endüstri sektörünün kısa süre içerisinde endüstrinin gereksinim duyduğu teknolojik aletlerin parçalarının üretilmesini sağlar. Kullanıcı ihtiyaçlarını karşılamada, bilgisayar bağlantı desteğiyle kısa sürede seri üretim avantajı elde etmek isteyen tüm üreticiler CNC makinesi ile kazanım elde edebilir.
Sizlerde CNC hakkında detaylı bilgi ve hizmet almak istiyorsanız Mikron Makine ile iletişim kurun.