Bilgisayar yardımı ile kontrol işleminin (computer numerical control) kısaltması olarak tanımlana CNC üretim sektörünün çağ değiştirmesine imkan tanımıştır. Tezgahın çalışmasından durdurulmasına, eksen hareketlerine ve diğer tüm kontrollere imkan tanıyan bu teknoloji sayesinde kusursuz işler ortaya konulmaya başlanmıştır.
Teknoloji ve insan ihtiyaçlarının paralel gelişimi neticesinde kusursuz ve seri üretim zorunlu hale geldi. Öte yandan bu ihtiyaçlar giderek de karmaşıklaştı. El becerisinin önemsendiği dönem hem çağın gerisinde kaldı hem de modern çağın ihtiyaçlarını karşılamaktan giderek uzaklaştı. Klasik üretimde insan unsuru çok önemlidir. İnsan elinin önemli olduğu noktada üretim garantisi sağlamak ve kalite standardını garanti etmek çok mümkün değildir
Aynı usta her ürüne aynı konsantrasyonla yaklaşamayabilir. Bu da kalite standardında değişkenliğe yol açar.
Tam da bu noktada CNC teknolojisine ihtiyaç duyuldu. CNC işleme merkezleri insan unsurunun etkisini minimuma indirmiş, üretimde zaman kaybını ortadan kaldırmış ve standart üretimin gelişmesine ön açmıştır. CNC işleme merkezlerinde birden fazla işlem tek tezgah üzerinde gerçekleşir. Bu durum da üreticiye zaman ve işgücü kazancı sağlar. Bunun yanında standart ürün elde etme ve ciddi bir maddi gelir de sağlanmaktadır.
Bilinen tanımı ile CNC işleme merkezleri bir freze tezgahıdır. Talaşlı üretim sektörünün yeni dönemde vazgeçilmezleri arasında yer alan CNC işleme merkezleri elektronik olarak programlanan ve otomatik tezgah olarak da tanımlanabilir. CNC işleme merkezlerini bir makine entegrasyonu olarak kabul etmek de mümkündür. Birden fazla makinenin birbiri ile entegrasyonu ve uyum içinde çalışması birden fazla kapasitenin kullanılmasına imkan sağlar.
Tek seferde üretim imkanı sunan CNC işleme merkezleri makine değiştirme zahmetini ortadan kaldırır, ciddi bir işgücü ve zaman kazanımı sağlar.
Yüksek hassasiyetli olmaları dolayısıyla kusursuz ürünler ortaya koyan CNC işleme merkezleri aynı zamanda yüksek yüzey kapasiteleri sayesinde tüm işlemlerin kolayca yapılmasına imkan tanımaktadır.
Geçmişte birden fazla tezgah ve makinede yapılan delme, frezleme ve torna işlemleri bu merkezlerde tek tezgahta gerçekleşmekte ve üretimin gerçekleşmesi için gereken onlarca farklı işlem tek tezgahta yapılabilmektedir.
El işçiliğinin etkisini minimize eden CNC işleme merkezleri üretimin pek çok faslını tek elde birleştirmiş ve teknolojinin standart üretim gerektiren alanına hızla uyum sağlanmasına imkan sağlamıştır.
Aldıkları şekle göre dikey işleme merkezi ve yatay işleme merkezi olmak üzere iki şekilde değerlendirilebilir.
Dikey işleme merkezi için “talaşlı üretim sektörünün en üst teknolojisi” demek mümkündür. Üzerinde bulunan sabit diskler (hard disk) ile üzerinde bilgisayar teknolojisi ile çalışmaya imkan veren dikey işleme merkezleri CNC delme, kesme, işleme ve bunun gibi pek çok işlemin yapılmasına olanak tanır.
Kalıp ve kalıpların işlenmesi alanında sıklıkla tercih edilen dikey işleme merkezi genellikle üç eksene sahiptir ve üniversal işleme merkezi yatay işleme merkezi ile benzerlik göstermektedir.
“Yatay işleme merkezi nedir? sorusunun yanıtı da şu şekildedir: Yine birden fazla malzemeyi saklayabilen yatay işleme merkezi adını şeklinden almaktadır. Yatay bir mile sahip olan yatay işleme merkezleri geniş bir kesici hacmine sahiptir. İş parçasının palete yüklenmesinin ardından programlama yapılmasına imkan sağlayan yatay işleme merkezlerinin çalışma sistemi içinde farklı iş parçalarının farklı programlamaya ihtiyaç duyması olasıdır.
“CNC işleme merkezleri neden tercih edilmelidir” sorusunun yanıtını da şu şekilde verebiliriz: İnsan unsuruna bağlı üretim aksaklıklarını ortadan kaldırmak, seri ve standart üretime imkan tanımak, zaman ve işgücünden tasarruf etmek, birden fazla işlemi aynı anda yapmak adına CNC işleme merkezi tercih edilmelidir.